KIPUTIEDE, KUDOSVAURIOIDEN PARANTUMINEN, PATOLOGIA 15 h
10 h opetusta + 4 klubia / 1 h kotitehtäviä
Historiallisesti kipua on pidetty kudosvaurion mittarina, jonka takia siihen yhdistyy helposti toimintaa muokkaavia pelkoja. On totta, että kipuun voi liittyä myös kudosvaurio, mutta nykypäivänä tiedämme että aina se ei ole näin, varsinkaan jos kipu on pitkittynyttä, eli yli kolme kuukautta jatkunutta.
Koulutuksen kiputiede, kudosvauriot ja patologia osuudessa käydään läpi kipua ilmiönä niin kiputieteen ja eri kiputyyppien kautta. Lisäksi käymme läpi kudosvaurion parantumista sekä millaiset oireet vaativat ohjaamista eteenpäin terveydenhuoltoon. Joogaopettajan ei ole tarkoitus olla terapeutti (ellei hän toki ole joogaterapeutti tai muu terveydenhuollon ammattilainen), mutta kivun ilmiön ymmärtämisestä on hyötyä myös joogaopettajan perusammatissa. Eri kipumekanismien, sekä omien rajojensa ymmärtäminen tuo joogaopettajan työhön rauhaa ja varmuutta, sekä ohjaamisen monipuolisuutta ja tarkkuutta. Joogalla on viisaasti ohjattuna myös suuri terapeuttinen potentiaali.
HERMOSTO, ÄÄREISHERMOT JA AUTONOMINEN HERMOSTO 15 h
10 h opetusta + 4 klubia / 1 h kotitehtäviä
Väitän että suurin ”anatominen riski” joogassa on hermokudoksen venyttäminen. On harvinaista että yhdellä harjoituksella saadaan pysyvää vauriota aikaiseksi, mutta hermon venyttämisestä, varsinkaan jos sen liukumista rajoittaa jokin anatominen tekijä, ei ole varsinaisesti hyötyäkään. Pahimmillaan se saattaa provosoida oireita ja estää oppilaita tekemästä joogaharjoitustaan. Tämän takia koulutuksessa käydään läpi ääreishermojen reitit, tyypilliset hermo-oireet sekä mitä ohjaamisessa tulisi huomioida ääreishermojen kannalta.
Autonominen hermosto, eli ”stressihermosto” on nimensä mukaisesti itseohjautuva, joskin joogassa on monia tapoja, joilla voimme vaikuttaa autonomisen hermoston tasapainoon. Ymmärtämällä autonomisen hermoston toimintaa, opit suunnittelemaan tunteja jotka rauhoittavat, tai halutessa myös stimuloivat, autonomisen hermoston eri puolia.
FASKIA JA MITEN KEHO MUOVAANTUU LIIKKEESTÄ 15 h
10 h opetusta + 4 klubia / 1 h kotitehtäviä
Faskia on anatomisen tutkimuksen viime vuosien suurin trendi eikä suotta. Faskia-tutkimuksen kautta olemme saaneet paljon mielenkiintoisia uusia näkökulmia niin liikuntaan, liikkeen kehollisiin vaikutusmekanismeihin kuin erilaisiin kehoterapioihin, jotka perustuvat liikkeeseen, kuten manuaaliterapiat. Koulutuksen faskia-osuudessa perehdytään faskian rakenteeseen ja fysiologiaan, miten faskia (ja muut tukikudokset) muovaantuvat liikkeen vaikutuksesta sekä koko kehon kattaviin myo-faskiaalisiin meridiaaneihin eli lihas-sidekudosketjuihin.
YHTEENSÄ 150h koulutus. Käytyäsi koulutuksen saat anatomiaPRO (150h) nimikkeen.