Jutta Aalto

Osteopaatti ja joogaopettaja, kehon ja liikkeen ammattilainen

Hei! Olen Jutta Aalto, osteopaatti AMK ja iyengar-joogaopettaja. Olen luennoinut ja opettanut anatomiaa jo vuodesta 2012 saakka. Toimin anatomian opettajana useissa eri joogaopettajakoulutuksissa, kuten iyengarjooga, HIMA Happiness RYT200 ja RYT300, Shantin joogaopettajakoulutus ja Vijnana-jooga. Olen jakanut tietoa anatomiasta edellä mainittujen koulutusten lisäksi esimerkiksi YLEllä, Joogafestivaaleilla sekä eri joogakouluissa ympäri Suomea.

Omassa anatomia- ja kehotietoisuuskoulutuksessani sovellan oppimaani tietoa sekä osteopatiasta, somatiikasta että joogasta. Julkaisin keväällä 2018 aiheesta ensiteokseni Anatomia ja kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas.

Taustani osteopaattina

Koulutettuna osteopaattina tunnen ihmisen anatomian yksityiskohtaisesti ja ymmärrän ihmiskehon toiminnallisena kokonaisuutena. Osteopatia tähtää terveeseen, kivuttomaan ja tasapainoiseen kehoon käsin tehtävien hoitotekniikoiden avuin. 

Valmistuin osteopaatiksi keväällä 2011, ja olen siitä lähtien työskennellyt yksityisvastaanotolla: työhuoneeni sijaitsee Dogood Terveyspalvelujen tiloissa Helsingin keskustassa.

Lue lisää osteopatiasta!

Taustani joogan ammattilaisena ja joogaopettajana

Olen perehtynyt joogaan sekä 4-vuotisen iyengar-joogaopettajakoulutuksen että oman harjoittelun myötä. Koin joogaopettajakoulutuksen kuin oppisopimuksena, jossa sain syvällisesti perehtyä ja erikoistua jooga-anatomiaan. Tein koko koulutusajan tutkivia havaintoja yhdistellen anatomianosaamistani joogaharjoituksissa tarkkailtaviin kehon linjauksiin. Valmistuin iyengar-joogaopettajaksi vuoden 2016 lopulla läpäistyäni tasotestit.

Iyengarjooga on hathajoogan muoto, jonka erikoisuutena on jooga-asentojen, eli asanoiden, tarkka linjaus ja yksityiskohtainen tarkastelu tutkivasti ja rauhallisesti. Iyengarjoogalla voi parantaa lihastasapainoa, vahvistaa heikosti aktivoituvia lihaksia sekä lisätä liikkuvuutta jäykkiin lihaksiin ja sidekudoksiin. Kun keholliseen harjoitteluun tottuu, mielen hiljentymisen ja hengityksen merkitys korostuu. Tällöin harjoittelusta tulee pikkuhiljaa aktiivista meditaatiota ja tietoista läsnäoloa, joka on hyödyllistä kehon lisäksi myös mielelle.

Iyengarjooga sopii yksityiskohtaisuutensa vuoksi myös anatomisten rakenteiden tunnistamiseen oman kehon kautta. Iyengarjoogaharjoituksista onkin tullut täydellinen työkalu anatomian kursseilleni – Niissä oman kehon anatomia herää henkiin.

Iyengarjoogayhdistyksen sivuilta löydät lisää tietoa iyengarjoogasta sekä viikkotuntikalenterin!

Kinetic control - liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja terapeuttinen harjoittelu

Lisäosaamista sekä vastaanottotyöhön että anatomian opettamiseeni tuo jatko-opiskelemani Kinetic control, eli liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja hoitaminen tarkasti ohjatuilla harjoitteilla. 

Kinetic Control on koko kehon lihaksiston toimintaa tutkiva, testaava ja ohjaava metodi. Se on fysioterapeuttien kehittämä tarkka ja analyyttinen, biomekaniikkaan ja toiminnalliseen anatomiaan perustuva tapa havainnoida ja normalisoida kehon toimintaa. Tutkimus tapahtuu erilaisten suhteellisen yksinkertaisten liikkeiden kautta. Liikkeiden avulla havainnoidaan liikkeen puhtautta suhteessa lihaksiston keskimääräiseen, normaaliin toimintaan. 

Lue lisää Kinetic Control:sta!

Intohimoina liikunta ja ammattitaidon kehittäminen

Vapaa-ajallani nautin monipuolisesti erilaisista liikuntaharrastuksista ja soitan pianoa. Lisäksi olen kiinnostunut kaikenlaisista oppijärjestelmistä, joiden kautta maailmaa ja ihmisyyttä on aikojen saatossa pohdiskeltu. Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut liikkumisesta. Ensimmäinen tavoitteellinen harrastukseni oli taitouinti, jota harrastin aina nuorten maajoukkueeseen asti. Lisäksi olen harrastanut tanssia, kuten katutanssia, nykytanssia ja vapaata tanssi-improvisaatiota. Ei ole tavatonta löytää minua myöskään punttisalilta nostamasta painoja tai paiskomassa palloa seinään. Ennen osteopatiaopintojeni aloittamista ja niiden aikana työskentelin sirkuksen ja tulitaiteen parissa. Vuonna 2006 Taikatulet-tanssiryhmäni oli mukana Sirkus Finlandian kiertueella. Teen toisinaan vieläkin tulitaidekeikkoja kun muilta töiltäni ehdin.

Taustaani mahtuu toki muutakin kuin värikäs sirkus ja paljon liikkumista. Lukion ohella suoritin taloushallinnon merkonomin tutkinnon ja työskentelin hetken yksityisessä kirjanpitotoimistossa. Toimistotyö oli eräässä mielessä antoisaa aikaa: ymmärsin, ettei istumatyö sovi minulle. Päätin lopulta opiskella osteopaatiksi, sillä halusin tehdä työtä, jossa pääsen paitsi liikkumaan, myös käyttämään loogista päättelyä ja auttamaan ihmisiä.

Liikkeellinen tutkimusmatkani jatkui läpi opiskeluajan, ja päädyin muun muassa Malcolm Manningin Experimental Anatomy -kurssille TEAKiin. Kurssilla opetettiin anatomiaa liikkeen ja Feldenkrais-tekniikan kautta. Tapa oppia anatomiaa käytännössä vaikutti niin luontevalta ja mielenkiintoiselta, että minussa heräsi into jakaa anatomiatietoutta sekä kehotietoisuutta vastaavalla tavalla myös muille. Odotan innolla, että saan jakaa kanssasi kehollisia oivalluksia! 

Lähetä viesti Jutalle

Pysy ajan tasalla - tilaa uutiskirjeemme!