Hei! Olen Jutta Aalto.

Osteopaatti ja joogaopettaja, oppaasi kohti toimivaa kehoa ja syvempää kehotietoisuutta

Ytimekkäästi olen kehon ja liikkeen ammattilainen. Leikkisästi liikenainen.

Koulutustaustani on osteopaatti AMK, iyengar-joogaopettaja ja KCMT. Kuvassa näet myös Freddy luurangon, joka on uskollinen ja hieman hiljaisempi assarini.

Kehollisten ongelmien ja kiputilojen helpottamiseen keskittyneen yksilövastaanoton lisäksi toimin anatomian opettajana useissa eri joogaopettajakoulutuksissa, kuten iyengarjoogaHIMA Happiness RYT200 ja RYT300 ja Vijnana-jooga. Olen puhunut anatomiasta edellä mainittujen koulutusten lisäksi esimerkiksi YLEllä, Joogafestivaaleilla sekä eri joogakouluissa ympäri Suomea.

Merkittävimpinä työn ohella tehtyinä projekteinani pidän Anatomia & kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas kirjoittamista ja kustantamista vuosina 2015-2018, sekä Anatomia & kehotietoisuus verkko-oppimisympäristön suunnittelua ja tuotantoa vuodesta 2018- eteenpäin.

2023 alkaen olen pitänyt vuosia kehittelemääni AnatomiaPRO-koulutusta, joka on suomen ainoita puhtaasti tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan osaamiseen tähtäävä erikoistumiskoulutus joogaopettajille.

Työssäni sovellan ketterästi kaikkea oppimaani tietoa niin anatomian, osteopatian, liikkeen hallinnan, joogan, kuin parantumisen filosofian saroilta. Tule mukaan yhteiselle matkalle kohti syvempää kehotietoisuutta!

Kokemuksia koulutuksista

HIMA Happiness Oy on tehnyt Jutta Aallon kanssa yhteistyötä vuodesta 2015 lähtien. Jutta on vastannut RYT200 ja RYT300-joogaopettajakoulutusten anatomiaopetuksesta. Vuosien 2015-2020 aikana Jutta on opettanut anatomiaa yhteensä noin 170 oppilaalle. Koulutettavat antavat poikkeuksetta kiitettävää palautetta paitsi selkeästä opetustyylistä, myös Jutan vaikuttavasta tietotaidosta. Jutta on pedagogisesti osaava ja pystyy yhdistämään laajan anatomiatietonsa joogan maailmaan ja joogan opettamiseen. 

"Voimme lämpimästi suositella yhteistyötä Jutan kanssa. Yhteistyökumppanina hän on ammattitaitoinen, opetukseen sitoutunut, jämäkkä ja joustava sekä erittäin luotettava."

Koulutettavat kuvaavat Juttaa esimerkiksi näin:

Jutta on aivan mieletön anatomiaguru, joka opettaa sopivan napakalla otteella ja osaa vastata kysymykseen kuin kysymykseen. Opin aivan valtavasti!

Vakuuttava, ammattitaitoinen kouluttaja. Vastaa kysymyksiin osaavasti, ymmärrettävästi ja monipuolisesti. Innostaa anatomian oppimisessa. Hyvin tasapainoinen, juureva, luotettava kouluttaja.

Uskomattoman ihana, ammattitaitoinen Jutta! Olin kyllä jo valmiiksi innostunut anatomiasta, mutta Jutan konkretiaan sidoksissa oleva, hauska opetustyyli avasi hankalaa asiaa vielä paremmin.

Taustani osteopaattina

Koulutettuna osteopaattina tunnen ihmisen anatomian yksityiskohtaisesti ja ymmärrän ihmiskehon toiminnallisena kokonaisuutena. Osteopatia tähtää terveeseen, kivuttomaan ja tasapainoiseen kehoon käsin tehtävien hoitotekniikoiden avuin. 

Valmistuin osteopaatiksi keväällä 2011, ja olen siitä lähtien työskennellyt yksityisvastaanotolla: työhuoneeni sijaitsee Dogood Terveyspalvelujen tiloissa Helsingin keskustassa.

Lue lisää osteopatiasta!

Taustani joogan ammattilaisena ja joogaopettajana

Olen perehtynyt joogaan sekä 4-vuotisen iyengar-joogaopettajakoulutuksen että oman harjoittelun myötä. Koin joogaopettajakoulutuksen kuin oppisopimuksena, jossa sain syvällisesti perehtyä ja erikoistua jooga-anatomiaan. Tein koko koulutusajan tutkivia havaintoja yhdistellen anatomianosaamistani joogaharjoituksissa tarkkailtaviin kehon linjauksiin. Valmistuin iyengar-joogaopettajaksi vuoden 2016 lopulla läpäistyäni tasotestit.

Iyengarjooga on hathajoogan muoto, jonka erikoisuutena on jooga-asentojen, eli asanoiden, tarkka linjaus ja yksityiskohtainen tarkastelu tutkivasti ja rauhallisesti. Iyengarjoogalla voi parantaa lihastasapainoa, vahvistaa heikosti aktivoituvia lihaksia sekä lisätä liikkuvuutta jäykkiin lihaksiin ja sidekudoksiin. Kun keholliseen harjoitteluun tottuu, mielen hiljentymisen ja hengityksen merkitys korostuu. Tällöin harjoittelusta tulee pikkuhiljaa aktiivista meditaatiota ja tietoista läsnäoloa, joka on hyödyllistä kehon lisäksi myös mielelle.

Iyengarjooga sopii yksityiskohtaisuutensa vuoksi myös anatomisten rakenteiden tunnistamiseen oman kehon kautta. Iyengarjoogaharjoituksista onkin tullut täydellinen työkalu anatomian kursseilleni – Niissä oman kehon anatomia herää henkiin.

Iyengarjoogayhdistyksen sivuilta löydät lisää tietoa iyengarjoogasta!

Kinetic control - liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja terapeuttinen harjoittelu

Lisäosaamista sekä vastaanottotyöhön että anatomian ja joogan opettamiseeni tuo jatko-opiskelemani Kinetic control, eli liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja hoitaminen tarkasti ohjatuilla harjoitteilla. Tästä saan kolmannen tutkintonimikkeeni KCMT (Kinetic Control Movement Therapist).

Kinetic Control on koko kehon lihaksiston toimintaa tutkiva, testaava ja ohjaava metodi. Se on fysioterapeuttien Mark Comerford ja Sarah Mottram kehittämä tarkka ja analyyttinen, biomekaniikkaan ja toiminnalliseen anatomiaan perustuva tapa havainnoida ja normalisoida kehon toimintaa. Kehon tutkiminen tapahtuu erilaisten suhteellisen yksinkertaisten, mutta kehon hahmotusta ja hallintaa vaativien liikkeiden kautta. Tutkimisen avulla havainnoidaan liikkeen puhtautta suhteessa lihaksiston keskimääräiseen, normaaliin toimintaan. 

Iyengarjoogan tarkoissa ohjeistuksissa on paljon yhtymäkohtia liikkeenhallinnan kanssa. Ne tukevat täydellisesti toisiaan! 

Lue lisää Kinetic Control:sta!

Koulutukseni

 • YO-merkonomi (taloushallinto 2000-2003)
 • Osteopaatti AMK (täyspäiväinen ammattikorkeakoulutus 2007-2011)
 • Osteopaattiset jatkokoulutukset aiheina moderni kiputiede, tuki- ja liikuntaelimistön manuaalinen hoito sekä kraniaaliset ja viskeraaliset hoitotekniikat (katso tarkempi lista)
 • Iyengarjoogaopettaja (1000 tuntia opetusta 2013-2016), jonka jälkeen vuosittain jatkokoulutuksia sekä viikkotunteja itse oppilaana
 • Kinetic control movement therapist (2017-2021) Lihastoiminnan ja liikkeen hallinnan tutkiminen sekä hoito tarkoilla yksilöllisillä terapeuttisilla harjoitteilla
 • Lisäksi erilaisia somaattisten metodien koulutuksia mm. Malcolm Manning: Experimental anatomy, Satu Palokangas: Kokemuksellinen anatomia.
 • Kuriositeettina olen myös uimaopettaja ja harrastanut nuorena taitouintia aina nuorten maajoukkuetasolle saakka (1993-2000).

Omat keskeiset kiinnostuksen aiheeni ovat:

 • perusanatomia (tules, neuro, viskera)
 • toiminnallinen anatomia ja biomekaniikka
 • liikerajoitukset ja kehon jännitysten purkaminen sekä käsin että itsehoidon kautta
 • liikkeen hallinta ja lihasten hermotus, yksilöllisten ja tarkkojen terapeuttisten harjoitusten ohjaaminen
 • kuinka tutkia kehon lihasten toimintaa ja havainnoida sitä liikkeen kautta
 • kuinka hoitaa kehoa ja kokonaisterveyttä liikkeellä ja joogalla
 • kuinka ehkäistä rasitusvammoja ja stimuloida kehoa monipuolisemmin etsimällä uusia liikemalleja
 • kaiken ylläolevan integroiminen joogaharjoitukseen, sekä erityisesti yksilöllisten, (keho)terapeuttisten joogaharjoitusten ohjaamiseen
 • parantumisen filosofiset viitekehykset. 

Relevantti työkokemukseni

 • 2005- Tulitaiteilija ja tanssija Taikatulet-ryhmässä, ensimmäinen oma yritys perustettu esiintymistoiminnalle 2007 (tästä johtuen ymmärrän erittäin hyvin tavoitteellista taitolajiharjoittelua)
 • 2008- omat kehonhuoltotunnit, jotka muuttuivat iyengarjoogapainotteisemmaksi opiskelun myötä
 • 2011- Yksilöasiakastyö osteopatia vastaanotolla Dogood terveyspalveluiden tiloissa
 • 2013-2015 anatomian opetus iyengarjoogaopettajakoulutuksessa 100h
 • 2015- anatomian opettaja HIMA Happiness joogaopettajakoulutuksissa, yhteensä 12 ryhmää RYT200 koulutuksia. Aiheena perus tuki- ja liikuntaelimistön anatomia suhteessa joogaharjoitukseen
 • 2016-2020 Oma Anatomia & kehotietoisuuskoulutus kaikille kiinnostuneille, 5 ryhmää
 • 2016 anatomian opettaja HIMA Happiness RYT300 ryhmässä. Aiheena hermosto- ja sisäelinanatomia suhteessa joogaharjoitukseen
 • 2016-2020 Shantin joogaopettajakoulutus 10h anatomian opetusta per vuosikurssi, aiheena faskia ja lihas-sidekudosketjut, lonkkanivel ja hartiarenkaan toiminta.
 • 2018-2019 Vijnana joogaopettajakoulutus 70h anatomian perusopetusta
 • Lisäksi yksittäisiä kursseja, luentoja ja vierailuja useissa joogakouluissa, joogafestivaaleilla ja alan yhdistyksissä
 • Yhteistyö joogakoulut mm. ASANA Helsinki, Joogapaikka Tampere, ISHTA jooga Suomi, Hali YIN jooga, Valontara, Iyengarjoogastudio Yama, Heartful Yoga

Tule mukaan matkalle kohti syvempää ymmärrystä kehon toiminnasta!

Kuten varmasti huomaat, viimeisen 15 vuoden ajan työni ja koulutukseni ovat nivoutuneet kauniisti samojen aiheiden ympärille; anatomia, kehon terveys ja kuinka voida paremmin (liikkeen) avulla. Henkilökohtaisesti anatomia ja kehotietoisuus on minulle portti, jota aistien saan tietoa hyvinvointiini vaikuttavista tekijöistä. Kun tunnen, tiedostan ja ymmärrän, miten sisäiset ja ulkoiset olosuhteet, sekä omat valintani vaikuttavat kehooni, on helpompi tehdä päätöksiä mitä pitää mukana ja mitä jättää pois.

Olen jaksanut olla kiinnostunut samasta aiheesta pitkään. Minua kiehtoo kokonaisuuksien ymmärtäminen, kausaliteetti ja erilaiset järjestelmät, joiden kautta elämän ilmiöitä pyritään hahmottamaan ja jäsentämään. Pidän rauhallisesta hallinnan tunteesta, jota koen, kun sisäistetty tieto muuttuu osaamiseksi ja toiminnaksi. Samalla on kutkuttavan innostavaa olla tietoinen tuntemattomasta ja siitä, että oppiminen ja oivallukset eivät tule päättymään. En etsi pikaivoittoja (vaikka nekin ovat tervetulleita, jos ovat tullakseen!) vaan teen töitä sillä asenteella, että suurimmat palkinnot elämässä tulevat pikkuhiljaa, kun valitsee rohkeasti sen mitä rakastaa, terveitä rajoja unohtamatta. Ja kun sitoutuu ja palaa valitsemansa aiheen äärelle vaikka tekisi mieli karata. 

Käytän samaa lääkettä mitä määrään asiakkailleni: pyrin aktiivisesti, omien päätösteni kautta, luomaan itselleni terveyttä ja hyvinvointia tukevan ympäristön. Prosessissa tarvitaan selkeyttä, jotta voidaan tehdä viisaita päätöksiä siitä, mikä todella tukee hyvinvointia kunakin hetkenä. Ajatuksemme eivät todellakaan kerro meille aina totuutta. Se on myös yksi tekijöistä, minkä takia valitsen kuunnella mitä kehoni kertoo. Kuuntelemalla kehoa, voi ohittaa ulkopuolelta tulevat näkemykset ja palauttaa itsensä takaisin läsnäolon ja oman totuuden, välillä kipeidenkin tunteiden äärelle. “Istumalla itsensä kanssa” ja rehellisesti pohtimalla vaikeankin tuntuisia asioita, omaa kehoa samalla kuunnellen, voi ymmärtää sekä itseään, tunteitaan että ajatuksiaan ja niiden alkuperää syvemmin. Lopulta monet henkilökohtaisenkin tuntuiset haasteet ovat kollektiivisia, jaettuja varjoja.

Ihaninta tietenkin on, kun pohdiskelun seurauksena syntyy oivallus, joka samalla vapauttaa kehoa. Silloin ajattelun muutos konkretisoituu kehon kautta (embodiment) ja tulee eläväksi. Ihmeellistä!

Kun voin itse hyvin, pystyn myös antamaan muille paljon enemmän. On sanomattakin selvää, että hyvinvointia tukevien olosuhteiden luominen ei ole helppo projekti, mutta ajattelen, että se on lopulta ainoa vaihtoehto. Parantumisen polulla pidän tärkeäni sitä, että uskaltaa visioida ja TOIMIA kun sen aika on. Samalla toisinaan tärkeämpää kun mitä teet, on se, mitä jätät tekemättä.

Olen luonteeltani avoinmielinen, mutta analyyttinen. Haluan ymmärtää kokonaisuuksia ja saada tuloksia aikaan todellisessa elämässä, oikeiden ihmisten kanssa. Minulle on kunnia-asia tehdä työni niin hyvin kuin pystyn ja saan virtaa merkityksen tunteesta ja onnistumisista! 

Haluan kutsua sinut mukaan matkalle oivaltamaan pintaa syvemmältä. 

Haluan jakaa sinulle tietoni inspiroivissa paketeissa, samalla hauskaa pitäen!

Hypätäänkö yhdessä syvään päätyyn? Sitoutuneimmille oppilailleni järjestän AnatomiaPro-koulutusta, joka on puolitoistavuotinen joogaopettajille suunniteltu anatomiaan erikoistumisjatkokoulutus.  LUE LISÄÄ!

Vai polskitaanko nauttien näkymistä altaan reunalla? Jos olet kiinnostunut aiheesta, mutta et halua sitoutua kuukausittaiseen opiskeluun, voit tulla LIVE-kursseilleni tai opiskella itsenäisesti omassa tahdissasi verkkokursseillani tai Anatomia- ja kehotietoisuusoppaan avulla. 

Seuraa minua myös instassa ja facessa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

<3 Jutta

Lähetä viesti Jutalle

Pysy ajan tasalla - tilaa uutiskirjeemme!