Paras anatomian kirja – osteopaatin vinkit

Mitkä anatomian kirjat ovat olleet parhaita urani varrella? Mitkä niistä ovat auttaneet minua eteenpäin eniten? Mitkä kirjat olisi hyvä löytyä kehon toiminnasta kiinnostuneen hyllystä? Minkä anatomian kirjojen ääreen palaa takaisin aina uudestaan? Ihmiset kysyvät minulta usein suosituksia parhaista anatomian kirjoista, sillä valtavan tarjonnan seasta voi olla vaikea löytää ne helmet joihin kannattaa panostaa. Haluan jakaa nyt nämä suositukset kaikille ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta kiinnostuneille, ja toivon että kirjoituksestani on paljon hyötyä ja iloa anatomian opinnoissasi!

Tässä kirjoituksessa esittelen itselleni tärkeimmät anatomian teokset ja kuvailen lyhyesti niiden sisältöä sekä arvioin mitkä ovat kirjojen plussat ja miinukset. Valitsin esittelyyn geneerisiä anatomian kirjoja; ajattomia klassikoita, jotka sopivat kenelle vain aiheesta kiinnostuneelle ammatista tai liikuntalajista riippumatta. Sen lisäksi esittelen muutamia erityisen inspiroivia, kiinnostavia näkökulmia tarjoavia teoksia, sekä joitain teoksia omalta kentältäni eli jooga-anatomian puolelta.

Kuinka moni kirjoista on sinulle tuttu? Puuttuuko esittelystä mielestäsi teos, joka olisi ehdottomasti ansainnut paikkansa listalla? Kommentoi blogin loppuun!


2000-luvun Grayn anatomia, THIEME Atlas of Anatomy

THIEME Atlas of Anatomy on selkeästi ollut kunnianhimoinen projekti ja lopputulos todella on kaiken vaivan arvoinen. Tämä on mielestäni paras anatomian kirja sekä kattavuuden ja tarkkuuden, että visuaalisen ilmeen perusteella. Sarjasta löytyy kolme kirjaa, jotka käytännössä kattavat koko ihmisen anatomian pienimpiä yksityiskohtia myöten. Sarjan osat ovat tuki- ja liikuntaelimistö (General Anatomy and Musculoskeletal system), pään ja hermoston anatomia (Head and Neuroanatomy) sekä sisäelinten anatomia (Neck and Internal Organs). Tuki- ja liikuntaelimistöä käsittelevä teos on osteopatian koulutusohjelman “raamattu” eli koko koulutuksen aikana ehdottomasti käytetyin anatomian kirja.

Hauska yksityiskohta, joka innoitti minua myös valitsemaan teoksen esittelyn väliotsikon, on että näissä klassikkoteoksissa, Grayn anatomiassa ja Thieme anatomian atlaksessa, osa kuvista on hyvin samankaltaisia. Käytin omassa Anatomia- ja kehotietoisuusoppaassani legendaarisen 1800-luvulla tehdyn Grayn anatomian kuvia, koska ne olivat tekijänoikeusvapaita. Tämä itseasiassa mahdollisti koko teoksen tekemisen, sillä kuvitus olisi tullut niin kalliiksi ettei minulla olisi ollut varaa siihen itsenäisenä kustantajana. Muokatessani Grayn anatomian kuvia omaa teostani varten, huomasin että esimerkiksi säären kuva edestäpäin oli lähes identtinen Thiemen säärikuvalle kuvakulmaltaan ja muodoltaan. Myöhemmin löysin muitakin yhteneväisyyksiä. Toki kuvat Thiemessä ovat selkeämmät, modernimmat ja anatomisesti tarkemmat, mutta oli hauska huomata miten hyvin tehty työ, kuten Grayn anatomian piirrokset, voi “jatkaa elämäänsä” vielä 150 vuotta myöhemmin, inspiraationa uusille upeille teoksille.

Paras anatomian kirja on THIEME Atlas of Anatomy.
Thieme Atlas of Anatomy on niin laaja ja yksityiskohtainen, että on vaikea löytää toista yhtä kattavaa perusanatomian teosta. Erinomainen hakuteos, jonka äärelle voi palata aina uudestaan. Huomaa myös oman kopioni rispaantuneet kulmat 😀
Plussat
 • todella kattava ja yksityiskohtainen
 • upeat realistiset kuvat, hieno taitto
 • oikeat latinankieliset termit (latin nomenclature)
 • tietoa eri rakenteiden patologioista
Miinukset
 • niin laaja, että voi alkaa ahdistaa
 • painava kantaa mukana (kouluaikoina kunto kasvoi pelkästään repun painosta!)
 • saatavana vain englannin / latinankielisenä, sisältää paljon ammattikieltä.

Toiminnallista anatomiaa pokkarikoossa

Niinikään Thieme-sarjaan kuuluva Werner Platzerin tekemä Locomotor system on oikein näppärä opas liikkuvan kehon hahmottamiseen. Sisältää ison Thiemen lailla anatomiset rakenteet kuvitettuna sekä perustietoa kudoksista ja nivelistä, mutta tämän pokkarioppaan ehdoton helmi on koosteet lihasten toiminnasta. Kirjassa on visuaalisesti kuvitettu mitkä lihakset tuottavat liikettä mihinkin liikesuuntaan. Löydät helposti yhdellä silmäyksellä esimerkiksi mitkä kaikki lihakset osallistuvat lonkan sisäkiertoliikkeeseen. Samalla tavoin on läpikäyty jokaisen kehon osan eri liikesuunnat. Paras anatomian kirja toiminnallisen anatomian perusteiden hahmottamiseen!

Paras anatomian kirja toiminnallisen anatomian opiskeluun.
Thieme Locomotor on erinomainen teos toiminnallisen anatomian perusteiden haltuunottoon.

Plussat

 • lihasten liikesuuntakuvat
 • anatomiset rakenteet esitelty kattavasti; luut, lihakset, nivelet, nivelsiteet ja kalvorakenteet, mukana myös hermoja ja verisuonia
 • teksteistä löytyy kuvauksia myös mielenkiintoisista anatomisista poikkeuksista otsikolla “variants”, sekä hyviä vinkkejä ammattilaisille otsikolla “clinical tip”. Esimerkiksi poikittainen vatsalihas (m. transversus abdominis) saattaa olla osittain fuusioitunut alempiin vinoihin vatsalihaksiin. Samassa yhteydessä mainitaan, että kirjallisuudessa on raportoitu myös lihaksen puuttuvan kokonaan osalta ihmisistä (!). Miten core-treenien sitten käy? Mielenkiintoista!
 • pieni koko, helppo kantaa mukana töihin tai kouluun

Miinukset

 • englanninkielinen, ei termejä latinaksi. Tämä saattaa sekoittaa terminologiaa, sillä anatomisten rakenteiden englanninkieliset termit ovat melkein mutta eivät kuitenkaan täysin samat kuin latinaksi.
 • luettelomainen, hyvä hakuteos, mutta raskas lukea sellaisenaan
 • lähdemerkinnät eivät ole tarkat.

Biomekaniikan raamattu

Donald A. Neumann:in Kinesiology of the Musculoskeletal System on todella kattava teos. Sanoisin, että toista biomekaniikan kirjaa et tämän jälkeen tarvitse. Biomekaanisten periaatteiden lisäksi kirjassa on kattavasti esitelty nivelten ja lihasten toimintaa, kliinisiä esimerkkejä, tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisia ongelmia ja toiminnallista anatomiaa.

Paras biomekaniikan kirja.
Neumann:in biomekaniikan kirja on mielestäni jotain mitä perfektionismi saa aikaan.

Plussat

 • todella kattava
 • upeat esittelyt nivelten muodoista ja toiminnasta, selkeimmät ja kattavimmat mitä minulle on tullut vastaan
 • paljon käytännön esimerkkejä
 • hyvä taitto, infolaatikot tekevät tekstistä mukavammin luettavaa
 • erittäin hyvät lähdemerkinnät

Miinukset

 • ammattikirja, tottumattomalle raskas lukea
 • englanniksi kirjoitettu, sekoittaa anatomiassa käytettyä latinan kielistä terminologiaa kuten locomotor oppaassa yllä.

Joogan biomekaniikkaa

Jules Mitchelin Yoga Biomechanics on freesi ja tieteellinen, mutta aiheeseen suhteutettuna mukavan luettava teos! Biomekaniikka itsessäänhän on hyvin insinöörimäistä, minkä vuoksi lukeminen voi tuntua raskaalta mikäli lukija ei ole erityisen motivoitunut. Jules on kyllä onnistunut kirjoittamisessa hyvin ja imaisee keskustelevalla tyylillään lukijan mukaan biomekaniikan mielenkiintoiseen maailmaan.

Jules Mitchellin Yoga Biomechanics on hyvä joogan biomekaniikkaan erikoistunut kirja.
Mitchell todistaa, että biomekaniikkaa voi avata myös tarinankerronnallisella ja keskustelevalla tyylillä, joka tekee lukemisesta kevyempää.
Plussat
 • biomekaniikan perusilmiöt selitettynä ilahduttavan selkokielisesti
 • auttaa hahmottamaan näennäisesti yksinkertaisten ilmiöiden, kuten venyttelyn, moniulotteisuutta
 • paljon tutkimuslähteitä, mutta myös mielenkiintoisia esimerkkejä elävästä elämästä
 • opettaa samalla tutkimusmaailmasta, miten arvioida luotettavuutta ja lukea tutkimuksia
 • sisältää myös harjoituksia, ei pelkkää teoriaa
Miinukset
 • en tiedä onko tämä varsinaisesti miinus vai plus, mutta niinkuin kaikessa tieteellisessä tekstissä, lukemisen jälkeen saattaa jäädä käteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia
 • kuten edellisessäkin kohdassa, en tiedä onko tämä miinus vai plus, mutta kirja osoittaa, että ymmärrämme paljonkin tutkituista asioista suhteellisen vähän.

Jooga-anatomiakirjallisuus

Jooga-anatomiakirjallisuudesta on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden. Mielestäni jokaisessa teoksessa on omat hyvät puolensa ja haasteensa. Pidän siitä, että vaikka aihe on sama, kirjat ovat silti aivan omanlaisiaan. Jokaisesta teoksesta oppii jotain uniikkia, mitä muissa ei ole mainittuna. Omaan kirjahyllyyni olen kerännyt mm. Ray Long:in kirjoja, joiden 3D anatomiset joogakuvat ovat vertaansa vailla. David Keil:in kirjan vahvuus on hyvän kuvituksen lisäksi tekstin selkeys ja luettavuus. Judith Hanson Lasater:in kirja on kauniisti taitettu, ihanan luettava ja sisältää oivaltavia kokemuksellisen anatomian harjoitteita. Iyengarjoogan puolella toimivan Dr. Hermann Traittuer:in kirja on yksi suurikokoisimpia kirjoja hyllyssäni ja niin ikään esittelee selkeästi ja käytännönläheisesti anatomiaa yhdistettynä joogaan. Plussaa tietenkin iyengarjoogatyylisten hienovaraisempien aktivaatioiden anatomisesta tarkastelusta 🙂

Paras jooga-anatomiakirja? Jokaisella on oma vahvuutensa.
Jokaisella jooga-anatomian kirjalla on omanlaisensa virkistävä tulokulma aiheeseen.

Lihas-sidekudosketjujen taikaa

Erilaisista toiminnallisista lihasketjuista on tehty malleja jo kauan, mutta amerikkalainen rolfing-terapeutti Thomas W. Myers on vienyt asiaa askeleen eteenpäin ja tutkinut linjoja ruumiinavausten kautta. Anatomy trains -linjat perustuvatkin sidekudoksen muodostamiin, oikeisiin anatomisiin linjoihin. Sidekudostutkimus ja siinä ohella Myersin teos on osaltaan kääntänyt anatomisen ajattelun päälaelleen. Kun vuosisatoja sidekudos on “siivottu pois oikeiden rakenteiden tieltä”, tutkimuksen etenemisen myötä sen rooli on korostunut enenevissä määrin, erityisesti suhteessa kehon asentoon ja voimanvälitykseen, nestekiertoon ja hermoston toimintaan.

Myersin ketjujen myötä voi muodostaa aivan uudenlaisen hauskan mielikuvan kehon toiminnallisista yksiköistä. Yksittäisten lihasten sijaan, voisi ajatella kehossamme olevan koko kehon päästä toiseen ulottuvia sidekudosjatkumoita, joiden sisällä tietyissä kohdissa on supistumiskykyisiä yksiköitä (lihaksia). Linjat välittävät voimia ja ylläpitävät asentoa pitkälti myös sidekudoksen kautta. Kehon toiminnallisuuteen lisätään siis täysin uusi merkittävä elementti aiempien biomekaanisten rakenteiden, kuten nivelten, lihasten ja jänteiden tarkastelun lisäksi.

Anatomy trains kuvaa lihas-sidekudosketjuja oivaltavalla tavalla.
Lihas-sidekudosjatkumot on todennettu myös anatomisesti Myersin kirjassa.

Plussat

 • kehon toimintaa on helpompi hahmottaa ketjujen kautta kuin opiskelemalla yksittäisiä lihaksia
 • paljon sekä valokuvia että piirroksia, jotka avaavat asiaa
 • teoria yhdistetty käytäntöön sekä liikkeen (jooga-asentojen) että manuaaliterapeuttisten (rolfing) näkökulmien kautta.

Miinukset

 • suomennos on monen eri ihmisen tekemä ja siinä käytetään anatomista sanastoa ja latinankielisiä rakenteiden nimiä. Tämä tekee lukemisesta raskaampaa, erityisesti lukijoille, joilla ei ole alaan liittyvää koulutusta ja sitä myötä kokemusta ammattikielestä pohjalla. Näistä syistä johtuen suosittelisin englanninkielistä alkuperäiskirjaa.

Syväsukellus sidekudosten maailmaan!

Kuten teoksen alkupuheessa jo mainitaan, tämä on ensimmäinen laajempi artikkelikokoelma sidekudostutkimuksesta (sidekudos = faskia). Sidekudos on anatomiantutkimuksen “Tuhkimo”, joka siivottiin pois muiden kudosten ja elinten tieltä. Vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tutkimus on osoittanut sen valtavan merkityksen koko kehon toiminnalle ja rakenteelle.

Faskia-maailman pioneerin Robert Schleipin ja muiden alan kuuluisuuksien kirjoittama teos on huikea kokoelma tiiviitä, tieteelliseksi tekstiksi todella luettavia artikkeleja. Aiheita on kymmeniä ja ne keskittyvät yksityiskohtaisesti sidekudoksen anatomiaan, fysiologiaan, hermotukseen ja voimanvälityskykyihin (biomekaniikka). Lisäksi kirjassa on omat artikkelikokoelmansa faskiaan liittyvien tules-ongelmien kuntoutukseen. Sidekudosta tarkastellaan myös suhteessa erilaisiin hoitomuotoihin joissa faskian käsittely on jollain tavalla oleellista (esim. kaikki manuaaliterapia), sekä liikuntamuotoihin joilla on faskiaalisia vaikutuksia, kuten jooga ja pilates.

Kyseessä on siis todellinen “kaikki faskiasta” opus! Iso, iso suositus tälle kirjalle jos olet kiinnostunut kehon asentoaistista, muovautumisesta liikunnan kautta, sidekudoksen vaikutuksesta nestekiertoon, tuki-ja liikuntaelinterveydestä ym. ja englanninkielinen ammattikirjallisuus ei ole este.

Fascia sidekudos teos on kokoelma tieteellisiä artikkeleja.
Mahtava kokoelma tietoa sidekudoksen merkittävästä roolista ihmiskehossa.

Plussat

 • todella kattava, monipuoliset ja mielenkiintoiset aiheet
 • tieteelliseksi tekstiksi erittäin luettavaa

Miinukset

 • artikkelit suhteellisen lyhyitä, joten jäävät joiltain osin yleissivistäviksi alustuksiksi aiheista. Toisaalta artikkeleja on niin paljon, että eri näkökulmat täydentävät hyvin toisiaan.
 • Osassa artikkeleja paljon ammattisanastoa ja anatomisia termejä.

Upeat kuvitukset ja syvälliset harjoitteet samassa paketissa

Blandine Calais-Germainin kirjat inspiroivat minua valtavasti kouluaikoina ja hän on edelleen ehdottomasti yksi henkilökohtaisia idoleitani. Taustaltaan hän on tanssija ja fysioterapeutti. Hän on tehnyt upean elämäntyön kokemuksellisen anatomian opetuksen parissa. Kirjat ovat taidokkaasti kuvitettuja. Toiminnallisia oivalluksia avataan anatomisesti todella tarkasti sekä kuvien, tekstien että harjoitusten kautta. Omistamani Blandinen teos “Female pelvis” on jäänyt lainaan jollekulle. Joten tuttavani: jos havahdut siihen että female pelvis kirjani on sinulla lainassa, niin toivoisin sen kovasti takaisin!! 😀

Blandine Calais-Germainin kirjoissa on upea kuvitus ja syvälliset harjoitteet.
Calais-Germain on tuottanut monta upeaa kokemuksellisen anatomian kirjaa.

Kokemuksellista anatomiaa tanssitaiteen puolelta

Lisää kokemuksellisen anatomian teoksia, sillä se on aiheena ollut yksi ammatillisen luovuuteni ja intohimoni kohde! Tiesin jo opiskellessani osteopatiaa, että haluan hyödytää anatomian osaamista myös luovalla ja kokemuksellisella tavalla. Ennen kuin jooga tuli omaan uraani vahvasti mukaan, tutkin kouluaikoina useita somaattisia menetelmiä, kehon sisäistä liikettä ja kehon sisäisen tuntoaistin herkistämistä. Tein myös hyvin henkilökohtaisen matkan henkilöhistoriaani kehoni jännitysten kautta ja koin että kehon viestien kuuntelu oli hyvin eheyttävä osa koko paranemisprosessiani. Koen että kokemuksellinen anatomia voi kartoittaa ja avata fyysisen kehon yhteyttä mieleen ja tunteisiin sekä osoittaa miten henkilöhistoriamme ilmentää itseään alitajuisesti nykyhetkessä, kehon kautta. Parhaimmillaan työskentely on meditatiivista aistimista, ilman mielen ylitulkintaa, joka tietoisuuden kautta voi vapauttaa meitä alitajuisen reagoinnin kierteestä kohti todellista autonomiaa yksilönä.

Samalla tavoin BodyStories avaa ajattelua anatomisten rakenteiden tuolla puolen ja kutsuu kuulemaan kehon uniikkeja viestejä. BodyStories on tanssija Andrea Olsen:in kirjoittama ja ehdottomasti vähiten anatominen kaikista tässä artikkelissa läpikäymistäni anatomian kirjoista. Sen sijaan Olsen keskittyy kokemuksellisuuteen ja tarinoihin. Kirja tarjoaa virkistäviä ja yllättäviäkin näkökulmia kehollisuuteen.

Bodystories on kokemuksellisen anatomian teos.
BodyStories tuo luovuutta mukaan kehollisuuteen.

Anatomia ja kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas

Pakkohan tämä omakin tekele on mainita parhaiden listassa :D. Mielestäni opas on onnistunut suomenkielinen perusteos, joka sopii jokaisen kehon toiminnasta ja joogasta kiinnostuneen hyllyyn. Tarkkaa ammattikirjaa se ei korvaa, mutta on luettavuudeltaan hyvä kokemattomallekin, sekä voi tarjota mielenkiintoisia näkökulmia ammattilaisille. Lisää teoksestani voit lukea TÄÄLTÄ. Ja jos sinua kiinnostaa tietää millaista omakustanteen tekeminen kaikkineen oli, lue kirjamatkani vaiheet vinkkeineen TÄÄLTÄ.

Anatomia ja kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas on hyvä perusteos jokaisen aiheesta kiinnostuneen kirjahyllyyn.
Anatomia & kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian opas tulkkaa joogaharjoituksia anatomian kielelle.

Mikä kirjoista vaikutti sinun mielestäsi kiinnostavimmalta? Puuttuuko esittelystä mielestäsi teos, joka olisi ehdottomasti ansainnut paikkansa listalla? Kommentoi alle! Kiitos kun luit 🙂

Jaa somessa

6 kommenttia artikkeliin ”Paras anatomian kirja – osteopaatin vinkit”

 1. Kiitos tästä! Nuo kokemuksellisen anatomian kirjat kiinnostavat erityisesti, joten pistänpä ne heti hakuun.

  Vastaa
  • Hei Jorma, kiitos paljon kommentista!
   Molempiin olen tutustunut, mutta kumpaakaan ei löydy omasta hyllystä.
   Nopsasti sanoisin että Kaminoffin kirjassa on todella upeat kuvitukset. Kaminoffin nettisivuilta olen tutustunut siihen miten kuvitukset on tehty ja siellä hienoja kuvia taiteilijoista piirtämässä joogeja lasin alta, jotta saadaan näkymiä eri kuvakulmista. Erityisen mielenkiintoinen pointti mikä jäi elävästi Kaminoffin teoksesta mieleen: hengitykseen osallistuu yli 40 lihasta (käytännössä kaikki lihakset, jotka kiinnittyvät kylkiluihin/rintakehään). Toki hengityslihaksia käydään muissakin läpi, mutta hänen kirjassa se oli jotenkin hienosti tuotu esiin.
   Coulterin kirja on sen sijaan eeppinen. En ole muissa jooga-anatomia teoksissa nähnyt niin laajaa fysiologian puolta. Valtava teos suorastaan. Kirja pitäisi kyllä ehdottomasti hankkia omaan hyllyyn, olen päässyt vain lainakirjana tutustumaan. 🙂
   Onko sinulla kyseiset teokset hyllyssä ja mitä niistä on jäänyt mieleen?

   Vastaa

Jätä kommentti

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla - tilaa uutiskirjeemme!