Anatomianoppaan 2. painoksen uudistukset

Omistatko Anatomia ja kehotietoisuus – Kokemuksellisen anatomian oppaan 1. painoksen?

Talvella 2019 oppaasta tehtiin uudistettu 2. painos, johon lisättiin materiaalia ja tarkennuksia lukijoiden toiveiden perusteella.

Tässä uudistetut sivut .pdf:nä, jotka voit ladata tai tulostaa kirjasi väliin!


JALKATERÄN TOIMINTA .PDF

Jalkaterän toimintaa tarkennettiin erityisesti supinaation ja pronaation suhteen. Supinaatio ja pronaatio ovat yhdistelmäliikkeitä, joissa jalkaterä toimii spiraalimaisesti. Jos jalkaterä toimii normaalisti, molemmat liikkeistä toteutuvat kävelysyklin aikana.

Kantaiskuvaiheessa jalkaterä asettuu luonnollisesti pronaatio-asentoon, mikä tarkoittaa sitä, että kantapää on eversiossa ja jalan etuosa inversiossa. Varvastyöntövaiheessa jalkaterä on supinaatio-asennossa, jolloin kantapää on inversiossa ja jalan etuosa eversiossa. Näin jalkaterä mukautuu kävelyyn toimimalla sekä iskunvaimentimen lailla kantaiskuvaiheessa, että jäykkänä vipuvartena, joka antaa vauhtia eteenpäin työntövaiheessa!

Mikäli sinun on vaikea hahmottaa jalkaterän pronaatio- ja supinaatioliikkeitä, suosittelen tunnustelemaan ja liikuttamaan käsin omaa jalkaterää. Pidä kiinni päkiästä ja kantapäästä ja kierrä niitä vastakkaisiin suuntiin. Kun isovarpaan päkiä suuntautuu alaspäin (eversioon) ja kantapää toiseen suuntaan, jalkaterä on supinaatiossa. Kun kierrät toiseen suuntaan, jalka on pronaatiossa.

HUOM. Supinaatio on itseasiassa sama liike, mitä kuvataan anatomiaoppaan jalkaterän aktivaatioharjoituksissa. Kun jalan kaari madaltuu esimerkiksi seistessä, kyseessä on pronaatioliike.

EDIT. OIKAISU 2. JA 3. PAINOKSEN OPPAISIIN 10/2020

Syksyn 2020 koulutusryhmäni tarkkasilmäinen oppilas huomasi tekstissä oleellisen virheen koskien jalkaterän pronaatiota ja supinaatiota. Termit olivat livahtaneet tekstiin juuri väärinpäin…iso kiitos oppilaalleni. Kirjan sivu on korjattu kaikkiin lokakuun lopussa postitettuihin teoksiin ja e-kirjaan. Ylläolevan linkin sivu on tietenkin myös korjattu.

Kyseessä on ylläolevassa kuvassa näkyvän sivun 17 “askelsykli” ensimmäisen tekstikappaleen lopussa olevasta lauseesta. “Kantaiskuvaiheessa (12.1.) jalkaterän takaosa on eversiossa ja etuosa inversiossa. Tällöin jalkaterä on supinaatiossa. Työntövaiheessa (12.4-5) jalkaterän etuosa on inversiossa ja etuosa eversiossa. Tällöin jalka on pronaatiossa.”

—> tässä menee supinaatio ja pronaatio juuri väärinpäin.

Oikeasti kohdan pitäisi siis mennä seuraavasti (muutokset boldilla, samalla tavoin kuin ylläolevaan kuvaan korjattu):
“Kantaiskuvaiheessa (12.1.) jalkaterän takaosa on eversiossa ja etuosa inversiossa. Tällöin jalkaterä on pronaatiossa. Työntövaiheessa (12.4-5) jalkaterän etuosa on inversiossa ja etuosa eversiossa. Tällöin jalka on supinaatiossa.”

Myös sivun toisessa sarakkeessa, toisen kappaleen lopussa oli virhe kohdassa: “Myös pitkän pohjeluulihaksen tulisi aktivoitua (H7), jotta jalan etuosa kääntyisi pronaatioon ja paino siirtyisi kunnolla isovarpaan puolelle päkiää.”

–> Tässä pronaation tulisi olla eversio.

Oikeasti kohdan pitäisi siis mennä seuraavasti (muutokset boldilla, samalla tavoin kuin ylläolevaan kuvaan korjattu): “Myös pitkän pohjeluulihaksen tulisi aktivoitua (H7), jotta jalan etuosa kääntyisi eversioon ja paino siirtyisi kunnolla isovarpaan puolelle päkiää.”


LANNE-SUOLILUULIHAS .PDF

Lanne-suoliluulihaksesta kertovaan kappaleeseen tarkennettiin lihaksen toimintaa. Tästä samasta aiheesta olen kirjoittanut huomattavasti laajemman blogikirjoituksen, jonka löydät TÄÄLTÄ.


LAPALUUN LIIKKEET .PDF

Lapaluun teoriaosuuteen lisättiin kuvat lapaluun eri liikesuunnista!


ETEENPÄIN TYÖNTYVÄN PÄÄN HARJOITUSLIIKKEET .PDF

Suurin uudistus 2. painokseen koski eteenpäin työntyvää päätä. Aihetta käsiteltiin jo 1. painoksen teoriaosuudessa, mutta 2. painokseen lisättiin useita erilaisia harjoituksia, erityisesti kaulan alueelle, joita voi käyttää eteenpäin työntyvän pään liikehoitona 🙂

Mahtavia anatomisia oivalluksia!

<3 Jutta

Jaa somessa

Share on facebook
Share on twitter

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla - tilaa uutiskirjeemme!