Anatomian perusteet – kullan arvoinen pohja kehon toiminnan ymmärtämiselle

Anatomian kirjoissa, kuten omassa oppaassanikin, yleensä aloitetaan liiketasojen ja liikesuuntien läpikäynnistä. Minun täytyy tunnustaa, että itsekin opiskeluvaiheessa ohitin erityisesti liiketasot aika nopeasti, koska en siinä hetkessä ymmärtänyt miten niitä voisi syvemmin hyödyntää oppimisessa. Nyt kun olen opettanut anatomiaa jo pidempään, huomaan itseasiassa olevani enemmän ja enemmän innostunut perusasioista! Kun perusteet on hyvin hallussa se luo hyvät puitteet omalle ajattelulle, logiikalle ja sitä kautta kumpuavalle varmuudelle kehon kanssa työskennellessä. Malli sopii erityisen hyvin mielestäni joogaan, sillä asennot ovat geometrisiä. Kun meillä on enemmän tai vähemmän ajatus ns. tavoite-asanasta, määrittelemme myös mitä liikkeessä tulisi tapahtua kehollisesti, millä liiketasolla ja missä liikesuunnissa!

Olen ottanut liiketasojen ja -suuntien läpikäyntiä Anatomia-klubilla käyttöön heti uuden ryhmän aloittaessa, sillä mielestäni niiden pohtiminen suhteessa käytännön asanaharjoitteluun kehittää hyvin anatomista ajattelua. Tiedostan että tämä ajattelumalli ei välttämättä sovi kaikille, mutta haastan Sinutkin tutustumaan siihen! Erityisesti suosittelen, että katsot kaksi klubi-videotani, jotka olen linkannut perusteet-videon jälkeen (blogin toinen ja kolmas video). Niissä käydään mitä käytännön hyötyjä mallien osaaminen voi tuoda! Toivottavasti saan sinut vakuutumaan mallien hyödyistä 😀


LIIKETASOT JA SIJAINTIA ILMAISEVAT TERMIT

Liiketasojen opiskelun kautta voimme hahmottaa kehomme avaruudessa paremmin. Tämä auttaa mm. asento-aistin eli proprioseptiikan kehittymisessä. Ymmärrämme mihin suuntaan liikumme avaruudessa!

Liiketasoja on kolme:

  • Sagittaali- tai mediaanitaso (koukistus ja ojennusliikkeet)
  • coronaali- tai frontaalitaso (loitonnus ja lähennysliikkeet sekä selän sivutaivutus)
  • horisontaali- tai transversaalitaso (ulko- ja sisäkiertoliikkeet sekä selän kierto oikealle ja vasemmalle)

Mikäli aihe on sinulle täysin uusi, voit katsoa alla olevan videon missä liiketasot ja -suunnat käydään oman kehon kautta läpi!

LIIKETASOT JA LIIKESUUNNAT — PERUSTEET

Liikesuunnat auttavat hahmottamaan nivelten liikkeet sekä millä lihaksilla liikkeet tuotetaan!

Liikesuunnat avaavat sitä mihin suuntaan nivelet liikkuvat ja sitä myötä voimme alkaa opiskella tarkemmin mitkä lihakset tuottavat liikkeen. Tähän liittyen olen tehnyt Anatomia- ja kehotietoisuusoppaan väliin monistettavan liikelaajuus-liitteen, josta löydät merkittäviempien nivelten liikesuunnat ja normaalit liikelaajuudet. Liitteestä siis näet mihin eri liikesuuntiin nivelet liikkuvat ja mitkä ovat niiden ns. normaalit rajat (THIEME Atlas of Anatomyn mukaan).

Tämän perustan ymmärtämisen kautta voit myös “tupla-tsekata” omat ajatuksesi siitä mitä asanassa oikeastaan tapahtuu! Mikäli sinusta tuntuu että joku lihas venyy tai supistuu se ei aina ole oikea tuntemus. Jossain tapauksissa esim. lihaksen venytys voi tuntua supistukselta kun lihaskalvot tiukentuvat lihaksen ympärillä. Mikäli pystyt analysoimaan mikä nivelen liike on kyseessä, esim. lonkan ojennus, ymmärrät että siinä liikkeessä vasta-vaikuttajien eli koukistajalihasten tulee joko venyä TAI tuottaa voimaa eksentrisesti (eli samalla kun lihas pitenee)! Jos lonkkaa ojennetaan, koukistajalihakset eivät yksinkertaisesti voi lyhentyä, niiden täytyy pidentyä ja antaa tilaa liikkeelle tapahtua 🙂

Ottamalla loogisen päättelyn mukaan kehotyöskentelyyn, pystyt tupla-tsekkaamaan ja vahvistamaan omia kehotuntemuksiasi ja saamaan sitä kautta varmuutta kehon kanssa työskentelyyn.

Ymmärtämällä mihin nivelliikkeisiin tähdätään, pystyt myös alkaa päättelemään millä lihaksilla liike olisi optimaalista tuottaa JA mitkä lihakset mahdollisesti estävät liikkeen tuottamisen (usein vasta-vaikuttajalihakset tai muut vastapuolella sijaitsevat rakenteet).

Opiskelemalla liiketasoja ja -suuntia alat myös hahmottamaan miksi joskus asanat näyttävät “hassuilta”. Kun liikkuvuus loppuu kesken, alamme kompensoida ottamalla liikkuvuutta toiselta liiketasolta. Näin matkalla tavoiteasanaan voi tapahtua kompensaatioita, joilla on aivan erilainen vaikutus kehoon kuin tavoiteasanalla, jota olisimme halunneet ohjata.

Liiketaso ja -suuntamalli voi auttaa meitä kehittämään observaatio ja ohjaustaitoja, jolloin osaamme antaa yksilöllisempiä ohjeita sekä auttaa kehoa toimimaan tasapainoisemmin! Lisäksi kun taitoa harjoittelee, siitä tulee itseasiassa aika hauskaa, loogisen päättelyn sekä ongelmanratkaisun taidon harjoitus!

Katso alta video, jonka olen tehnyt Anatomia-klubilleni! Avaan liiketaso ja liikesuunta aihetta sekä teen asana liiketaso- ja suunta-analyysiä soturiasento 1:lle (virabhadrasana 1) sekä kolmioasennolle (trikonasana). Huomaa miten asanoista voi päätellä jo tosi paljon kehon toimintaa ihan hahmottamalla mistä nivelestä ja suunnasta liike tulee, sekä millä liiketasolla se pyritään tekemään! Tämä on vasta lyhyt avaus asiaan, käytännön huomioita voidaan tehdä runsaasti lisää myös näihin asanoihin 🙂

Tykkäsitkö? Kommentoi ajatuksesi blogin loppuun! Lisää vastaavaa opetusta ja paljon muuta anatomia-klubilla. Tutustu ja hae mukaan!

Vie tieto heti käytäntöön tehostaaksesi oppimista – tee harjoitus oman kehon kautta <3

Suosittelen opiskelemaan liiketasoja ja -suuntia oman kehon kautta joogaharjoituksen ohessa!
Liiketasojen ja -suuntien ymmärtäminen auttaa hahmottamaan mitä asanoissa tapahtuu, mutta voi toimia myös inspiroivana mallina, jonka kautta voit luoda uusia liikevariaatioita tai liikesarjoja.

Anatomisen jooga-harjoituksen kesto 30 min

Tiivistettynä

Liiketasojen ja -suuntien opiskelu auttaa:

  • ymmärtämään mitä kehossa tapahtuu eri liikkeissä
  • kehittämään observaatio eli tarkkailutaitoja ja selittämään kehon toimintaa anatomisesti
  • ymmärtämään mistä nivelistä liike tuotetaan
  • miten ja mahdollisesti miksi kompensaatiot tapahtuvat eri asanoissa tai liikkeissä
  • miten voit ohjata tarkemmin ymmärtämällä mihin kehonosaan haluat liikkeen kohdistuvan (tavoite-asana ajatus)
  • alustus sille miten voit tasapainottaa ja avata oppilaiden kehoa asanatyöskentelyllä, antamalla tarkkoja ja oivalluksia tuottavia täsmäohjeita!

Toivottavasti tämä blogi-kirjoitus avasi asiaa ja sai sinut innostumaan hieman enemmän käytännön anatomiasta. Anatomian tuntemus on verraton työkalu, sinulle joka olet erityisen kiinnostunut kehon kanssa työskentelystä!

Kommentoi alle selkeyttikö tämä aihetta ja oletko kenties hyödyntänyt liiketaso ja -suunta mallia jo aiemmin? Mitä mieltä olet liiketasoista ja -suunnista suhteessa joogaan?

Tykkäsitkö? Lisää tätä ja paljon muuta anatomia-klubilla. Tutustu ja hae mukaan!

Jaa somessa

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla - tilaa uutiskirjeemme!